Kalbos

Straipsniai

Rekomendacijos, kaip išvengti padidėjusio rūgštingumo nėštumo metu

Kodėl nėštumo metu padidėja skrandžio rūgštingumas?

Paprastai net apie pusę nėščių moterų keli mėnesiai prieš gimdymą pradeda skųstis rėmeniu ir deginimu stemplėje.

Nėštumui einant į pabaigą gimda kelia skrandį, jo turinys užsibūna ilgiau, gaminasi daugiau skrandžio sulčių. Skrandžio sultys ir turinys atpilami į stemplę ir ją dirgina. Dėl hormonų poveikio sumažėja vožtuvo, esančio tarp stemplės ir skrandžio, tonusas. Šis vožtuvas paprastai neleidžia skrandžio rūgštims patekti į stemplę.

Gali atsirasti tokie nemalonūs simptomai kaip deginimas, skausmas už krūtinkaulio, perštėjimas, užkimęs balsas, bjaurus skonis burnoje.

 

Kaip sumažinti dėl rėmens atsiradusius nemalonius pojūčius?

  • Valgykite reguliariai ir nedidelėmis porcijomis (kas 2-3 val., suvalgomo maisto kiekis apie 300 g). Maistą gerai sukramtykite.
  • Produktai, kurių reikėtų vengti: šokoladas ir karameliniai saldainiai, kava, citrusiniai vaisiai, pomidorai ir ridikai, aštrūs, kepti ir riebūs patiekalai, mėtos ir cinamonas, česnakas ir žali svogūnai, pomidorų padažas ir majonezas, švieži mielinės tešlos kepiniai.
  • Nevalgykite labai karšto ar šalto maisto.
  • Valgio metu geriau visai negerkite arba gerkite labai mažai.
  • Negerkite angliarūgštės prisotintų gėrimų, net ir gazuoto vandens. Citrusinių vaisių sultys taip pat kelia skrandžio rūgštingumą.
  • Suraskite kokį nors maisto produktą, kurį išgėrus ar užkandus, nemalonūs pojūčiai išnyksta. Tai labai individualu: galbūt migdolai ar džiūvėsėliai, pieno stiklinė ar šiltas vanduo su medumi ryte prieš valgį.
  • Bent vieną valandą po valgio nesilankstykite ir nesigulkite. Venkite vėlyvų vakarienių, paskutinis valgymas turėtų būti 3 valandos iki miego.
  • Miegokite pakėlus galvūgalį 15 cm ar daugiau. Tam padėtų aukštesnė pagalvė.

 

Jei rėmens keliamas diskomfortas sumažėjo nepakankamai

Dažnai pajutus graužimą, moterys užsimaišo ir geria valgomosios sodos tirpalą. Jis yra šarminis ir greitai sureaguoja su rūgščiu skrandžio turiniu neutralizuodamas rūgštį skrandyje. Deja, palengvėjimas jaučiamas trumpai. Soda išskiria anglies dvideginį, kuris dirgina skrandžio gleivinėje esančias liaukutes, o šios liaukutės pagamina dar didesnį skrandžio rūgšties kiekį.

Pasitarkite su gydytoju apie saugius preparatus, mažinančius rūgštingumą ir, kas svarbiausia, apsaugančius nėštumo metu itin jautrią stemplės gleivinę nuo agresyvaus skrandžio rūgšties poveikio (pvz., GerdOFF).

Preparatai nuo rėmens greitai sumažina nemalonius pojūčius, tačiau rūgštingumą mažinanti dieta taip pat labai svarbi.